ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΣΤΗ ΚΟΚΚΥΓΑ

 

Τι είναι η κύστη κόκκυγα;

Πρόκειται για σχηματισμό που αναπτύσσεται στην ανατομική περιοχή του κόκκυγα. Διακρίνεται σε δυο βασικές μορφές ανάλογα με το περιεχόμενό του. Στη μια μορφή βασική αιτία αποτελεί η υποστροφή μιας τρίχας της περιοχής η οποία μπαίνει κάτω από το δέρμα. Ο οργανισμός την αναγνωρίζει ως ξένο σώμα, την περιχαρακώνει και δημιουργεί γύρω της μια κύστη, η οποία αποτελεί τη βάση σχηματισμού κύστης κόκκυγα. Στη δεύτερη μορφή, η οποία μπορεί να είναι και συγγενής (αναπτύσσεται από τη γέννηση), ο κυστικός σχηματισμός προϋπάρχει και σε κάποια φάση της ζωής διογκώνεται δημιουργώντας συμπτώματα. Συνήθως στη μορφή αυτή και κατά τη διάνοιξη της κύστης αναγνωρίζονται υπολειμματικοί εμβρυϊκοί σχηματισμοί, όπως τρίχες, νύχια, δόντια κ.α.

 

Δημιουργία κύστης κόκκυγα με αιτία την υποστροφή τρίχας στην περιοχή,

Η κύστη κόκκυγα αναπτύσσεται συνήθως σε νέους άντρες και έχει την τάση να επανεμφανίζεται κατά διαστήματα. Συχνότερη είναι σε άτομα με καθιστική εργασία, όπως οι γραμματείς και οι επαγγελματίες οδηγοί.

Συμπτώματα:

  • Πόνος
  • Ερυθρότητα κοκκυγικής χώρας
  • Εκροή δύσοσμου ή πυώδους υγρού
  • Δυσχέρεια στο κάθισμα

Επιπλοκές:

Οι χρόνιες κύστες κόκκυγα (υπάρχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα) έχουν την τάση να επιπλέκονται και να δημιουργούν προβλήματα στην καθημερινή ζωή των ασθενών. Συνήθως φλεγμαίνουν με αποτέλεσμα να διογκώνονται και να εμποδίζουν το κάθισμα. Επίσης έχουν της τάση να επιμολύνονται με αποτέλεσμα την εμφάνιση πύου, το οποίο εκρέει και δημιουργεί προβλήματα τοπικής υγιεινής. Μελέτες αναφέρουν ότι ασθενείς με κύστη κόκκυγος έχουν ελαφρά αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης βασικοκυτταρικού καρκινώματος σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Η παρουσία κύστης κόκκυγος είναι αμιγώς χειρουργικό νόσημα και η οριστική λύση δίνεται μόνο μέσω χειρουργικής εκτομής.

Κατά την εισαγωγή:

Κάθε ασθενής που εισάγεται για να υποβληθεί σε επέμβαση κύστης κόκκυγος, υποβάλλεται σε προεγχειρητικό έλεγχο που περιλαμβάνει αιματολογικές και ουρολογικές εξετάσεις, ακτινογραφία θώρακος, ηλεκτροκαρδιογράφημα και καρδιολογική εκτίμηση, καθώς και αναισθησιολογική εκτίμηση. Σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο, μπορεί να πραγματοποιηθούν και συμπληρωματικές εξετάσεις. Μετά την ολοκλήρωση του παραπάνω ελέγχου, ο ασθενής είναι έτοιμος για την επέμβαση. Συνιστάται τοπικός ευπρεπισμός-ξύρισμα στην κοκκυγική χώρα πριν την επέμβαση.

Το πρωί της επέμβασης ο ασθενής παραμένει νηστικός. Επιτρέπεται μόνο η λήψη της καθημερινής φαρμακευτικής αγωγής του με λίγο νερό, με εξαίρεση την ασπιρίνη και τα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα. Ντύνεται με κατάλληλη ενδυμασία, η οποία περιλαμβάνει και αντιθρομβωτικές κάλτσες κάτω άκρων και μεταφέρεται στο χειρουργείο όπου πραγματοποιείται έλεγχος των στοιχείων του και ακολούθως μπαίνει στη χειρουργική αίθουσα. Συνήθως η αντιβιοτική αγωγή ξεκινά κατά την εισαγωγή στην αναισθησία προς αποφυγή μετεγχειρητικών λοιμώξεων.

Είδη επεμβάσεων:

O ασθενής τοποθετείται σε πρηνή θέση για τη διενέργεια της επέμβασης, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί με επισκληρίδιο ή με ολική αναισθησία.

  1. Ανοιχτή μέθοδος: Αφαιρείται στο σύνολό της η κύστη και μετά από επιμελή αιμόσταση, το τραύμα παραμένει ανοιχτό για να παροχετεύει τα υγρά μετά την επέμβαση και σκεπάζεται με γάζες. Υπάρχει η δυνατότητα της αφαίρεσης της κύστης με LASER, κάτι που βοηθά στην άμεση αιμόσταση. Το τραύμα κλείνει κατά δεύτερο σκοπό μετά από 6-8 εβδομάδες. Για το διάστημα αυτό ο ασθενής εκπαιδεύεται στην καθημερινή περιποίηση της περιοχής σε συνεννόηση με το χειρουργό.
  2. Κλειστή μέθοδος. Μετά την αφαίρεση της κύστης το τραύμα συγκλείεται με διακεκομμένες ραφές, οι οποίες αφαιρούνται περίπου μετά από 3 εβδομάδες. Στη μέθοδο αυτή υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό υποτροπής, παρά τη βραχύτερη περίοδο επούλωσης λόγω του κλειστού τραύματος
     

Ανοιχτή μέθοδος αφαίρεσης κύστη κόκκυγα με τη χρήση LASER.

Μετά την επέμβαση:

Μετά το πέρας της επέμβασης ο ασθενής μεταφέρεται στη μονάδα μεταναισθητικής φροντίδας και ακολούθως στο θάλαμο νοσηλείας. Δεν απαιτείται παρατεταμένη χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών, παρά μόνο αντιβιοτική και αναλγητική αγωγή. 2-3 ώρες μετά την επέμβαση ο ασθενής ξεκινά σίτιση από το στόμα με υγρά και το ίδιο απόγευμα σιτίζεται με ελαφρύ γεύμα.

Παράλληλα, ξεκινά και η κινητοποίησή του, ενώ η έξοδος προγραμματίζεται για το ίδιο βράδυ ή της επόμενη μέρα το πρωί ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς.

Η περιποίηση του τραύματος στο σπίτι εξαρτάται από τη μέθοδο που επιλέχθηκε για την εκτομή της κύστης. Στην ανοιχτή μέθοδο απαιτούνται καθημερινές αλλαγές, ενώ μετά από 2-3 ημέρες ενθαρρύνεται ο ασθενής να κάνει το μπάνιο του και να τοποθετεί μια απλή αυτοκόλλητη γάζα πάνω στο τραύμα. Παράλληλα, υπάρχουν και υλικά από εξειδικευμένες εταιρείες στο χώρο, που επιταχύνουν την επούλωση του τραύματος αλλά πάντα σε συνεννόηση με το θεραπευτική ομάδα.

Στην κλειστή μέθοδο η διαδικασία είναι πιο απλή, αλλά απαιτείται προσοχή στο διάστημα μέχρι την αφαίρεση των ραμμάτων, ενώ υπάρχει πάντα ο κίνδυνος υποτροπής.

Δεν απαιτείται ιδιαίτερη φαρμακευτική αγωγή παρά μόνο ήπια αναλγητικά.

Συνιστάται επικοινωνία με το χειρουργό σε περίπτωση εμφάνισης πυρετού πάνω από 38 ή σε περίπτωση έντονης ερυθρότητας της περιοχής. Σε κλειστή μέθοδο προσοχή πρέπει να δίνεται στη εκροή δύσοσμων υγρών ή πύου από τη γραμμή συρραφής του δέρματος.

© 2013 Δρ. Κωνσταντίνος Α. Κούρτης - Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών