ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΚΤΟΜΕΣ

 

Τι είναι οι αιμορροίδες;

Οι προβάλλουσες αιμορροΐδες αποτελούνται από φλεβικά πλέγματα που περιβάλλουν τον πρωκτικό αυλό και από το βλεννογόνο που τις καλύπτει καθώς και από ελαστικό ινώδη ιστό. Ο πρωκτός αποτελεί τα τελευταία 4 εκατοστά του πεπτικού σωλήνα, διαμέσου του οποίου τα κόπρανα περνούν από το ορθό στο εξωτερικό περιβάλλον και αποβάλλονται. Οι αιμορροϊδικές φλέβες είναι φυσιολογικά στοιχεία της ανατομικής της περιοχής και δε συνιστούν ανωμαλία. Μόνο στην περίπτωση που προβάλλουν από τον πρωκτικό δακτύλιο, το όριο δηλαδή μεταξύ πρωκτού και εξωτερικού δέρματος και συνδέονται με συμπτωματολογία, προκαλούν την  αιμορροϊδική νόσο.

Τι είναι η αιμορροϊδεκτομή:

Είναι η εκτομή των αιμορροϊδικών όζων που κατέρχονται από το πρωκτικό όριο και προκαλούν σειρά συμπτωμάτων. Φυσικά, δεδομένου ότι είναι φυσιολογικά ανατομικά στοιχεία, δεν είναι δυνατό να αφαιρεθούν όλες οι φλέβες της περιοχής παρά μόνο αυτές που είναι η βασική αιτία της υπάρχουσας συμπτωματολογίας.

Συμπτώματα:

 • Πόνος
 • Αιμορραγία
 • Κνησμός
 • Φλεγμονή
 • Διαπύηση
 • Θρόμβωση (αιμορροϊδική νόσος 4ου βαθμού)

Πριν την επέμβαση

 1. Λήψη ιστορικού 
 2. Κλινική εξέταση 
 3. Δακτυλική εξέταση 
 4. Αιματολογικός έλεγχος 
 5. Κολονοσκόπηση 
 6. Εναλλακτικά, εύκαμπτη σιγμοειδοσκόπηση 
 7. Έλεγχος φαρμακευτικής αγωγής και ρύθμιση συνυπαρχόντων νοσημάτων 
 8. Σε περίπτωση που ο ασθενής λαμβάνει ασπιρίνη ή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή, συνιιστάται η διακοπή λήψης τους, τουλάχιστον 5 ημέρες πριν την επέμβαση για την αποφυγή του κινδύνου αιμορραγίας

Το πρωί της επέμβασης:

Κάθε ασθενής που εισάγεται στο νοσοκομείο και πριν την επέμβασή του, υποβάλλεται σε προεγχειρητικό έλεγχο, ο οποίος περιλαμβάνει λήψη πλήρους ιστορικού, επανεκτίμηση και κλινική εξέταση, αιματολογικές και ουρολογικές εξετάσεις, ακτινογραφία θώρακος, ηλεκτροκαρδιογράφημα και καρδιολογική εκτίμηση. Πριν την επέμβαση ο ασθενής θα συζητήσει με τον αναισθησιολόγο και θα αναλυθούν τα δεδομένα της επέμβασης, η ημερήσια φαρμακευτική αγωγή, ενώ αν θεωρηθεί απαραίτητο μπορεί να πραγματοποιηθούν και συμπληρωματικές διαγνωστικές εξετάσεις.

Ο ασθενής παραμένει νηστικός για 8 περίπου ώρες πριν την επέμβαση. Υποβάλλεται σε καθαρισμό του πεπτικού σωλήνα, συνήθως με μια ή δυο δόσεις χαμηλού υποκλυσμού και μετά τον ευπρεπισμό του, ακολουθεί κατάλληλη ενδυμασία για το χειρουργείο, η οποία περιλαμβάνει και αντιθρομβωτικές καλτσες κάτω άκρων. Ακολούθως, μεταφέρεται στο χειρουργείο, όπου γίνεται ταυτοποίηση των στοιχείων του και εισάγεται στη χειρουργική αίθουσα.

Γενικά στοιχεία για την επέμβαση:

Οι επεμβάσεις αιμορροϊδεκτομής γίνονται υπό γενική αναισθησία. Μετά την εισαγωγή στην αναισθησία, ο ασθενής τοποθετείται σε γυναικολογική θέση. Ακολουθεί ήπια διαστολή του σφιγκτήρα και ακολούθως εισάγεται ειδικός διαστολέας και πραγματοποιείται η αιμορροϊδεκτομή υπό άμεση όραση. Στο τέλος της επέμβασης, τοποθετείται αιμοστατική γάζα στο ορθό, η οποία διαλύεται σε λίγες ώρες και δεν παρεμποδίζει τις κενώσεις. Μετά την επέμβαση ο ασθενής μεταφέρεται στη μονάδα μεταναισθητικής φροντίδας και ακολούθως στο θάλαμο νοσηλείας.

Η τεχνολογία έχει προσθέσει σημαντικά όπλα στη φαρέτρα του θεράποντα χειρουργού και τα οποία διευκολύνουν την ολοκλήρωση της επέμβασης αναίμακτα και με τα χαμηλότερα δυνατά ποσοστά επιπλοκών και μετεγχειρητικού πόνου. Έτσι αξίζει να σημειώσουμε την ύπαρξη:

 • Τεχνικών RAR-HAL-THD οι οποίες βασίζονται στη χρήση μηχανήματος υπερήχων, με τη βοήθεια του οποίου ανευρίσκονται οι τελικοί αρτηριακοί κλάδοι, απολινώνονται με ραφές και σε δεύτερο χρόνο αποπίπτουν οι φλεβικοί αιμορροϊδικοί όζοι. Παράλληλα, με τη μέθοδο αυτή αντιμετωπίζεται και τυχόν συνυπάρχουσα πρόπτωση του ορθού. Είναι αναίμακτη μέθοδος με πολύ καλά ποσοστά και ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο.

Set εργαλείων για αιμορροϊδεκτομή με υπέρηχους-τεχνική thd

 Σχηματική απεικόνηση απολίνωσης αιμορροϊδικών αρτηριών με τη βοήθεια μηχανήματος υπερήχων

Αφαίρεση αιμορροϊδικού ιστού με τη  βοήθεια συσκευής υπερήχων

 • Υπέρηχοι. Η χρήση του μηχανήματος Ligasure, επιτρέπει της άμεση εκτομή των αιμορροϊδικών όζων, χωρίς καταστροφή του περιβάλλοντος φυσιολογικού βλεννογόνου, με άριστη αιμόσταση, χωρίς την ανάγκη συμπληρωματικών ραφών σε λίγα μόνο λεπτά της ώρας και με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο.
 • Τεχνική κατά Longo. Με τη βοήθεια ειδικού κυκλικού αναστομωτήρα που εισάγεται από το ορθό, αφαιρείται κυκλοτερές τμήμα του βλεννογόνου με αποτέλεσμα την πτύχωση (το μάζεμα) των αιμορροϊδικών όζων και την αποτροπή της καθόδου τους, με αποτέλεσμα τη διακοπή των συμπτωμάτων. Ευρέως αποδεκτή μέθοδος παγκοσμίως με πολύ καλά ποσοστά και ελάχιστες επιπλοκές

Προετοιμασία για την είσοδο στον πρωκτικό αυλο της συσκευής αιμορροεδεκτομής-αιμορροιδοπηξίας

Σχηματική απεικόνηση της ραφής περίπαρσης στην τεχνική Longo. πτύχωση του βλεννογόνου

 Τελικό αποτέλεσμα της ραφής περίπαρσης πριν την πτύχωση του βλεννογόνου και την αφαίρεση του αιμορροϊδικού ιστού

Μετά την επέμβαση:

Ο ασθενής μεταφέρεται στο θάλαμο νοσηλείας όπου αμβάνει αντιβιοτική και αναλγητική αγωγή, ενώ μετά από 2-3 ώρες ξεκινά η σίτισή του από το στόμα καθώς και η κινητοποίησή του. Το εξιτήριο προγραμματίζεται για το ίδιο απόγευμα της επέμβασης ή για το επόμενο πρωί.

Οδηγίες για το σπίτι:

 • Αναλγητική αγωγή με ήπια παυσίπονα. Επί ανάγκης χορήγησης άλλων αναλγητικών, προηγείται συνεννόηση με τη θεραπευτική ομάδα
 • Αντιβιοτική αγωγή για 2 ημέρες
 • Σε περίπτωση δυσκοιλιότητας συνιστάται η χρήση υπακτικών ή μαλακτικών κοπράνων
 • Μετά από κάθε κένωση συνιστάται ντους με χλιαρό νερό και αποφυγή χρήσης χαρτιού τουαέτας
 • Συνιστάται κινητοποίηση και ήπια άσκηση τις πρώτες ημέρες. Αποφεύγεται η άρση μεγάλου βάρους για 1 μήνα περίπου
 • Μικρό αίσθημα κόπωσης τις πρώτες μετεχειρητικές ημέρες είναι αναμενόμενο και αποδράμει σταδιακά.

 Αμεση επικοινωνία με το χειρουργό:

 1. Σε περίπτωση παρατεταμένου πόνου
 2. Σε περίπτωση ακράτειας
 3. Επί εμπυρέτου
 4. Επί επώδυνης κένωσης και τοπικής φλεγμονής
© 2013 Δρ. Κωνσταντίνος Α. Κούρτης - Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών